ISO 22000 – Sistem menadžmenta bezbednosti hrane

 

ISO 22000 – Provera i sertifikacija Sistema menadžmenta bezbednosti hrane

 

Provera i sertifikacija prema zahtevima standarda ISO 22000 od strane ICG obezbeđuje poverenje korisnika i krajnjih potrošača  i potvrđuje njihovo uverenje da su proizvodi sertifikovane organizacije u skladu sa svim zahtevima za kvalitet i bezbednost  i da nijedan učesnik u lancu snabdevanja hranom nije slaba karika.

Standard ISO 22000 je prvi međunarodni standard za upravljanje bezbednošću hrane i u mnogim zemljama već zamenjuje primenu HACCP. Njegova superiornost ogleda se u tome što je razvijen na osnovu potreba za bezbednošću hrane utvrđenih na globalnom nivou. Iako za osnovu ima Codex Alimentarius i principe HACCP sistema, ovaj sistem upravljanja bezbednošću hrane je dosta napredniji i stroži u svojim zahtevima.

Kada je Međunarodna organizacija za standardizaciju (ISO) u septembru 2005. godine objavila ovaj standard, omogućila je svim proizvođačima u lancu ishrane da budu usaglašeni sa međunarodno priznatim zahtevima za obezbeđenje zdravstveno ispravne hrane. Danas ovaj standard u razvijenim zemljama uveliko zauzima glavnu poziciju kad je reč o bezbednosti hrane i zamenjuje široko primenjeni HACCP.

Delatnosti koje obuhvata sertifikacija prema zahtevima standarda ISO 22000 su:

Primarni proizvođači: npr. farme, ribnjaci, mlekare, poljoprivredna dobra itd.

Prerađivači: npr. prerada ribe, prerada mesa papkara, prerada živinskog mesa, prerada stočne hrane i dr.

Proizvođači:  npr. proizvodnja hleba, peciva, žitarica i snek proizvoda, proizvodnja alkoholnih i bezalkoholnih pića,  proizvodnja aditiva, začina i drugih dodataka hrani, proizvodnja konditorskih proizvoda, proizvodnja konzervirane i smrznute hrane, proizvodnja materijala za pakovanje, proizvodnja radne odeće za prehrambenu industriju, proizvođači sredstava za čišćenje koja se koriste u prehrambenoj industriji itd.

Pružaoci usluga služenja hrane: npr. hoteli, restorani i kafići, maloprodaja, aviokompanije i brodovi, bolnice, domovi za stara lica, školske ustanove i drugo.

Druge uslužne delatnosti: npr. skladištenje, transport i distribucija hrane, ketering usluge i druge logističke usluge, održavanje higijene u proizvodnim pogonima, sanacija i održavanje infrastrukture u prehrambenoj industriji itd.,

Drugi isporučioci:  isporučioci alata, pribora, opreme, sredstva za čišćenje i drugo.

Ukoliko se odlučite za sertifikaciju Vaše organizacije prema ovom standardu naši proveravači će, vođeni iskustvom iz ove oblasti, kroz proveru Vašeg Sistema za bezbednost hrane, pomoći da kontrolu bezbednosti hrane podignete na najviši mogući nivo.